Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2014 21:43 - Истината е разнолика
Автор: pravedenjivot Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 580 Коментари: 0 Гласове:
0



Всеки е чувал изказвания като "разноликата истина", "от своята камбанария", "според мен", "от гледна точка на", "казано по друг начин" е т.н. и т.п. Всеки има своя си истина и тя е различна от истината на останалите хора.

Защо е така?

Представете си един небостъргач, който има 4-5 подземни етажа, партер и 90 - 100 надземни етажа. И да речем, че Вие се намирате на някой от подземните етажи. Какво виждате от заобикалящия Ви свят - почти нищо. Това е истината за Вас за заобикалящия Ви свят, гледана от подземен етаж.

Сега си представете, че сте на партера - първия наземен етаж. Ще се съгласите, че сега виждате доста повече от заобикалящия Ви свят и представата Ви за него е доста променена в сравнение с първия случай.

Сега си представете, че вече сте 20-тия или 30-тия етаж на небостъргача и гледката Ви доста се поразширила. Съвсем ясно е, че виждате много нови неща и имате доста повече информация в сравнение с подземния етаж и партера. Естествено, ако се качите на върха на небостъргача, гледката наоколо ще придобие съвсем нови измерения.

Подобно е и положението с Истината - колкото сме по-високо в духовната йерархия, толкова сме по-близо до същинската Истина. Колкото е по-ниско нивото ни, толкова сме по-заблудени, чак до там, че на черното да викаме бяло и то в буквалния смисъл.

Наскоро една личност в интернет се опитваше да ме убеждава, че "лидера" "води" отзад, както е с овчаря на стадото и по никакъв начин не искаше и не можеше да разбере, че "лидер" означава "водач" и че водача "води" начело на колоната, а не я подбутва отзад.

Следователно, Истината е въпрос на ниво и всяко ниво си има своя истина, която е различна от Истината на другите нива. Затова, ако хората са на различни нива, те трудно могат да стигнат до единодушие по отношение на това, кое е истинно.

Нивото е въпрос на Праведен живот и последващо просветление. Следователно, грешника (човекът с много карама) е най-заблуден, до степен на пълна изолация от Истината.


Тагове:   ниво,   истина,   заблуда,


Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pravedenjivot
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 26625
Постинги: 17
Коментари: 11
Гласове: 40
Архив